Актуални новини и събития за Toyota

Първият електромобил на Toyota за масово производство

Toyota представи своя първи масов автомобил - bZ4X, който ще достигне Европейския пазар на 2 декември.

Електромобилът bZ4X е SUV, който ще има възможност за поставяне на соларни панели и ще се предлага в два варианта - със задвижване на всички колела или само на две от тях. Версията с предно задвижване ще бъде с електоромотор 150kW и 265Nm въртящ момент, който ще ускорява от 0 до 100 за 8,4 секунди. Моделът, предлаган със задвижване на четирите колела ще бъде с два електромотора, чиято мощност ще бъде 80kW и общия въртящ момент ще достигне 336Nm, ускорявайки до 10км/ч за 7,7 секунди. Максималната мощност при двата модела ще е от 160км/ч, а размерът на батерията ще е 71,4kWh, с която ще могат да изминават 500km с едно зареждане. Батериите ще се зареждат за 30 минути до 80 процента на зарядна станция с мощност 15kW.

Според изчисленията на Toyota, всяка година соларните панели ще могат да предоставят 1 800км пробег. Размерите на bZ4X ще бъдат - 4,69м дължина, 1,65 височина и 1,86 широчина и може да бъде сравнен с Hyndai Ioniq.

Закъснявайки с пускането на пазара на изцяло електрически автомобили, новият модел SUV е сериозна крачка за Toyota. Японският производител произвежда и водородния Mirai, който вече има и второ поколение и планира общо 15 електрически модела.

Можете да прочетете още за модела тук

Нагоре