Актуални новини и събития за Toyota

Toyota Yaris - първият автомобил, издържал новите правила за краш тест

През май Euro NCAP представи най-грандиозното обновяване за последното десетилетие на протоколите за тестване на автомобили в рискови ситуации. В актуалната програма вече има включено изпитание при сблъсък с голям автомобил, както и няколко други нови. Предвидено е също да се проведе нов тест, при който се имитира навлизане в насрещното движение - в платформа, движеща се с 50км/ч, на която е монтирана деформируема преграда, тестващ автомобил се сблъсква със същата скорост.

Първият автомобил преминал краш тест по новата методика на Euro Ncap е хибридната модификация на Toyota Yaris. Демонстрирайки еталонна безопасност, японският хечбек получи максималните пет звезди.

За Yaris най-трудно е било именно новото изпитание. В краш теста манекенът зад волана е получил сериозни травми в областта на гръдния кош. В граничната зона биле също получените наранявания по бедрата и коленете на водача, както и на спътника му. Още по-тежки травми биле регистрирани и по стъпалата на шофьора. Въпреки това, при челен удар в стена с 50 км/ч Yaris се представила безупречно.

При симулация на страничен удар в стълб с 32 км/ч също няма отчетени слабости, а със скорост 60 км/ч, въпреки наличието на странични въздушни възглавници, малката Toyota е получила три звезди заради контакта на манекена зад волана с някои части от интериора. Пътника до него бил без наранявания.

Системите на Toyota Yaris успешно са разпознали пешеходец, успели са да избегнат удар с велосипедист, изкочил изненадващо между паркирани коли, а също така са се справили и с теста за засичане.

 

 

Нагоре